Noutăţi

EXCELENŢA SA, DOMNUL VASILE SOARE, AMBASADOR EXTRAORDINAR ŞI PLENIPOTENŢIAR AL ROMÂNIEI ÎN FEDERAŢIA RUSĂ – DOCTOR HONORIS CAUSA AL UNIVERSITĂȚII ”DANUBIUS” DIN GALAȚI

DHC PRIMA

Comunitatea academică Danubius este mai bogată astăzi, prin alăturarea în colectivul său a unei prestigioase personalități:  Excelenţa Sa Domnul VASILE SOARE, Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă.

Excelenţa Sa, Domnul Ambasador Vasile Soare, este recunoscut pentru activitatea intensă desfăşurată de în domeniul comemorativ, de cinstire a eroilor neamului românesc şi în ceea ce priveşte prezervarea identităţii de limbă şi cultură române a etnicilor români (originari din România şi regiunile istorice Basarabia, Bucovina, Transcarpatia, Sudul Basarabiei) care au ajuns să trăiască în spaţiul fostei Uniuni Sovietice.

Festivitatea de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, cea mai înaltă distincție din mediul academic, a fost deschisă de către doamna Prof. univ. dr. Mirela ARSITH, Președintele Senatului Universității ”Danubius”.

DHC ARSITH

Rectorul acestei instituții de învățământ superior, Conf. univ. dr. Andy Corneliu PUȘCĂ, a descris auditoriului contextul internațional în care se plasează Universitatea ”Danubius”, o universitate modernă care a reusit să construiască istorie de calitate în domeniul învățământului universitar globalizat.

DHC RECTOR

LAUDAȚIO a fost rostit de către domnul Prorector cu Cercetarea Științifică – domnul Conf. univ. dr. Florian NUȚĂ.

DHC FLORIAN SINGUR

Profund impresionat de vectorii de geopolitică definitorii ai acestei universități, de conexiunile din Est, din Vest și din toată lumea, Excelența Sa, Domnul Vasile SOARE, cu o experiență de 20 de ani în Corpul Diplomatic al României, ”din care 17 ani, pe teren, tot căutând”, a mulțumit Rectorului Universității ”Danubius” pentru recunoașterea eforturilor sale profesionale pentru a menține vie memoria eroilor noștri căzuți pe fronturi străine.

DHC PREZIDIU DIPLOMA

Declarându- se onorat de a fi devenit membru al comunității academice Danubius, în discursul său, Excelența Sa, Domnul Vasile SOARE a punctat câteva momente în spiritul Laudatio. În închiderea intervenției, Excelența Sa, domnul Vasile SOARE, și-a manifestat deschiderea de a susține cursuri despre soarta eroilor români care au plecat în Est și nu s-au mai întors niciodată acasă. ”Este de nepermis să nu ne mai aducem aminte de jertfa celor care au luptat pentru țară!”

În luna decembrie, domnul Ambasador va realiza un periplu de 5000 de Km pentru a marca Ziua Națională a României, un traseu care va include și locurile în care va inaugura ultimele cinci monumente.

Subliniind profilul ambasadorului, ” care este pontifexul, cel care stabilește punți dincolo de apele învolburate ale istoriei. Știe când să tacă, știe când să vorbească. Știe să asculte și va fi ascultat!” Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a apreciat personalitatea Excelenței Sale, domnul Vasile SOARE, ca fiind ajunsă la ”vârful diplomației înțelepte”: Am sentimentul că, prin comportamentul dumneavoastră, neimplicându-vă în meandrele complicate ale realităților de zi cu zi, dumneavoastră săpați mai adânc în fântânile  apelor primordiale ale eroismului. Eroul este modelul cristic!... ”Suntem ceea ce facem și nu ceea ce spunem! Am văzut un ambasador al României care a spus ceea ce a făcut”.

DHC TOADER

 

Un invitat deosebit la această ceremonie de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, domnul ministru Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, Rector al Universității ”Al. I. Cuza” din Iași, un apropiat al Universității ”Danubius” din Galați, domnia sa predând nouă ani în cadrul Facultății de Drept a acestei instituții de învățământ superior, a avut o intervenție emoționantă care, încă o dată , a subliniat atât calitățile omului Vasile SOARE, ale prietenului din aceeași localitate natală cât și calitățile profesionale ale Excelenței Sale Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Federaţia Rusă: ”Din câte știu eu, din mediul diplomatic din România dar și din străinătate, domnul Ambasador se bucură de o foarte frumoasă apreciere. Un ambasador dinamic, modern și creativ. Prin modestia dumnealui, a vorbit despre dimensiunea de recuperare a istoriei dar dimensiunea de recuperare a statului român este foarte amplă, nu este doar o reprezentare pe planul relațiilor bilaterale diplomatice ci implică planul învățământului, economic, cultral, toate dimensiunile vieții bilaterale dintre două state”. De asemenea, domnul Profesor a apreciat faptul că Excelența Sa a găsit și a făcut proba echilibrului între potențialele și realele interese ale partenerilor cu care se află în dialog.

În încheierea intervenției sale, domnul ministru, Prof. univ. dr. Tudorel TOADER, a dorit să își exprime aprecierea față de Universitatea ”Danubius” care are meritul de a recunoaște și de a pune în valoare personalitatea domnului Ambasador: ”Suntem tributari. Acordăm titlul de Doctor Honoris Causa,  majoritar,  profesorilor care au scris cărți,  care au titluri... De data aceasta, Universitatea ”Danubius” a avut curajul și inițiativa de a se raporta la o peronalitate complexă care, chiar dacă nu are titlu universitar, îl merită cu prisosință. Universitatea și-a îmbogățit acest patrimoniu spiritual, fondul uman care slujește interesele pozitive ale acestei universități”.

Emoționante au fost și intervențiile domnilor Dr. Codrin -    Dumitru MUNTEANU, secretar general MApN și Lect. univ. dr. Florian BICHIR – Universitatea Națională de Apărare ”Carol I”, Centrul de Istorie și Civilizație Europeană al Academiei Române.

DHC BICHIR

Domnul Lect. univ. dr. Florian BICHIR, ”zdrobit sufletește” de mărturisirea Excelenței Sale, domnul Vasile SOARE, de împlinirea magistrală teologică în care a fost plasat auditoriul de către Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a renunțat la discursul pe care l-a pregătit pentru acest eveniment deosebit dar a subliniat o serie de momente- cheie  care îl definesc pe domnul Ambasador ca om al creației, ca om care a zidit, profesionist evaluat, în cei 20 de ani ce carieră diplomatică, cu foarte bine și excepțional.

DHC MUN

De asemenea, Dr. Codrin -       Dumitru MUNTEANU, secretar general MApN, a conturat calități cunoscute ale personalității domnului ambasador Vasile SOARE, fiind legați de pasiunea comună: recuperarea memoriei eroilor români căzuți pe fronturile lumii.

Domnul Dr. Codrin -     Dumitru MUNTEANU a felicitat Universitatea ”Danubius” pentru acordarea acestui titlu de recunoaștere, manifestându-și bucuria de a fi dezbătut acest domeniu de suflet, de trăire românească, în mediul universitar: ”Să nu uităm că acei oameni care au fost încorporați în armată, nu au fost militari cu contract, au fost oastea cea mare, oameni care au fost luați de acasă cu drame pe care nu ni le imaginăm astăzi!”.

Domnul Vasile Soare reprezintă un reper de o valoare incontestabilă pentru românismul de pretutindeni prin energia depusă în demersurile sale şi prin realizările unice din cariera diplomatică de până acum.

DHC PICIOARE SALA

Excelenţă, Domnule Ambasador Vasile Soare, comunitatea academică a Universității Danubius din Galați, în semn de prețuire a întregii dumneavoastră contribuții, vă acordă cea mai înaltă distincție a sa!

Felicitări, Doctor Honoris Causa Vasile Soare!

DHC SALA copy

 

Purtător de cuvânt – Universitatea ”Danubius”,

Ana Alina IONESCU DUMITRACHE

Lasă un comentariu

Asiguraţi-vă că introduceţi informaţiile necesare unde este indicat (*). Codul HTML nu este permis.

Stai Conectat

captcha  

Sus